blog

Euphrasia, a könnyező allergiások szere

Euphrasia officialis, szemvidítófű néven ismert növény, amelyből készült homeopátiás szer szó szerint a szem felvidítója.

Azoknak az allergiás betegeknek segít leginkább, akik bőséges, maró szemkönnyezéstől szenvednek. A folyamatos szemfolyás viszketéssel és kipirosodással is együtt jár és ha ez még nem volna elég vizes orrfolyás is megkeseríti a betegek életét. Érdekes módon, míg a könny maró, az orrváladék nem pirosítja ki a bőrt.

Az Euphrasiát igénylő betegek reggel tüsszögésre ébrednek, amelyet köhögés és köpetürítés követ.

Rosszabbodás figyelhető meg fény vagy napfény hatására, valamint szeles-, meleg időben és a zárt szobában.

A betegek tünetei kint a szabadban enyhülnek. Ezért a hűvös, esti séta kint a szabadlevegőn kifejezetten üdítőleg hat, az egész nap könnyező, prüszkölő betegre. Aztán ágyba bújva szintén a tünetek enyhülése tapasztalható, de reggel kezdődik minden elölről.

Az orvosi szemvidítófű a tátogófélék családjába tartozik. Réteken, legelőkön Európa-szeret találkozhatunk vele.

A szemvidítófű elnevezés a legfontosabb alkalmazási területre utal. A szemvidítófüvet ugyanis leggyakrabban fájdalmas szem irritáció esetén használják, amelyet csípő, maró könnyezés kísér.

LEGGYAKORIBB ALKALMAZÁSI TERÜLET:

  • szénanátha
  • kötőhártya gyulladás
  • vakító napfény miatti fejfájás
  • szem megerőltetése miatt kialakuló problémák (pl. szemfájdalom)
  • fényérzékenység, fénykerülés

Minden tünet javul szabad levegőn, pislogás vagy a szem megdörzsölése után.

A tátogató félék közös jellemzője, hogy nem érzik erősnek a kapcsolataikat, ezért nagyon „mereven” próbálják fenntartani azokat. A kapcsolat elvesztése félelmet vált ki belőle.

A családért mindent!

Jan Scholten a Wonderful Plants (Csodálaton növények) című könyvében úgy jellemzi az Euphrasia officinalist, hogy nagyon erős késztetésük van arra, hogy segítsenek a családnak. Ezt általában örömmel teszik, de néha kötelességből. A végeredmény végül is ugyanaz: megpróbálják megoldani a család minden búját-baját, de legalábbis a hétköznapi problémáját. Mindezt azért teszik, mert valóban segíteni szeretnének, de közben azért is, mert attól tartanak, hogy ha nem teszik, akkor emiatt rossz megítélés alá kerülnek.

Az Euphrasia központi témája tehát a család, amelyről gondoskodniuk kell minden körülmények között, akár olyan szülőkről is, akik diktatórikusak, parancsolgatóak és soha meg nem köszönik, amit értük tesznek.

Írta: Radványi Noémi, életmód-tanácsadó és terapeuta, homeopata

Felhasznált irodalom:

dr. Zelcsényi Judit: Szénanátha gyógyítása homeopátiával, Remedium kiadó, 1999.

Andreas Wacker: Gyógynövények a homeopátiában, Sziget Könyvkiadó, 2009.

www.qjure.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük