blog

Bájos cukiság némi szeszéllyel fűszerezve

PULSATILLA – a kökörcsinből készült homeopátiás szer

A Pulsatilla legfőbb jellegzetessége a változékonyság. Változékony a hangulata és testi tünetei egyaránt. Onnan lehet felismerni, hogy pillanatok alatt, gyorsan megváltozhat minden. Például lázmenete lehet változékony, vagy a fájdalmai vánorlóak, vagy a váladéka változó színű/állagú. Hol ilyen, hol olyan.

A Pulsatilla gyerek ha jól van, akkor nagyon kedves és nagyon cuki gyerek. Vágyik a szeretetre, törődésre és egy szelíd, kissé szégyenlős gyermek. Igényli a testi kontaktust a simogatást, ezért ő az a tipikus bújós típus. Szinte kapaszkodik az anyjára, annyira kell neki ez a figyelem. De viszont, ha nem kap meg valamit, akkor aztán akár egy hisztit is képes lenyomni. Mindez pontosan addig tart, amíg meg nem kapja, amit szeretett volna. Akkor egy pillanat alatt vége a szomorú hangulatnak, azonnal visszaáll a lelki békéje, mosolyog és mintha mi sem történt volna visszaváltozik cuki gyerekké. A hangulatában a változékonyság éppoly szembetűnő, mint minden más tünetében.

Szerintem mindenki látott már a boltban csokiért nyafogó gyereket, aki kitartóan képviseli az akaratát. De hát hiába a szépszó, ha Pulsatilla gyerekről van szó, csak akkor lesz vége a kellemetlen szituációnak, ha elérte, amit akart.

A Pulsatilla egy pici, tavasszal nyíló virág, amelynek lila szirmai vannak és a szirmokat, szárat körülvevő bolyhoktól úgy néz ki, mint egy kis torzonborz virág. Nagyon elbűvölő a megjelenése és valahogy már ez is olyan kis cukivá teszi a növényt is. Leginkább egy bókoló harangra emlékeztet és nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legszebb tavaszi virág. A Pulsatilla nevű homeopátiás szer éppen ebből a kis termetű, különleges megjelenésű évelőből készül, amelyet magyarul kökörcsinként ismerünk.

A Pulsatilla betegségeiben is a változékonyság és tüneteire a változatosság vagy vándorlás az egyik legfőbb jellemző. Ha megbetegszik már a viselkedéséből sejthető, ha Pulsatillára lesz szüksége. Ilyenkor az látható, hogy anyja ölébe bújva bánatosan sírdogál.

Váladéka: krémes, sűrű, sárga, zöldes sárga, nem maró. Minden tünete javul a szabad levegőn. Ez karakterisztikus jellemző. Például ha bent a szobában dugul az orra, kint a szabadban kidugul és kap rajta levegőt és az egész közérzete sokkal jobb lesz.

A keze-lába rendszerint hideg, ennek ellenére nem szereti a fülledt meleget, attól kifejezetten rosszul van és a fázás ellenére a szabadban mindig jobban van még ha odakint hűvös is az időjárás.

A Pulsatilla karakterisztikus jellemzője még, hogy nem szomjas. Ő az a gyerek, akit folyamatosan „itatni kell”, mert magától nem jut eszébe, hogy igyon.

A Pulsatilla megbetegedésének az egyik fő oka az elhagyatottság érzés. Kiváltó ok lehet még a hirtelen lehűlés, átnedvesedés, láb átfázása, vagy a fagylalt evés.

Állapotán a friss levegőn túl a vigasztalás, a figyelem javít, vagy ha kisírta magát.

A zsíros ételeket nem bírja.

Kiváltó ok: átfázás, átnedvesedés, elhanyagoltság, figyelem hiánya, zsíros étel vagy fagylalt evés

Tünetek: változékony és változatos vagy vándorló tünetek. Váladéka krémes, sárgás, sárgászöld.

Rosszabbodik: meleg fülledt szobában, illetve ha magára hagyják

Javul: szabadlevegőn, sírástól, vigasztalástól

AMIRŐL A PULSATILLA JUSSON ESZÜNKBE:

  • VÁLTOZÉKONY TÜNETEK
  • Változékony hangulat.
  • Arra vágyik, hogy HORDOZGASSÁK, SIMOGASSÁK
  • Sírás, szomorúság, amely vigasztalástól javul.
  • Kívánja a friss levegőt
  • SZOMJÚSÁG HIÁNYA
  • Olyan ételeket kíván, amit nem bír pl. zsíros, fűszeres

Radványi Noémi
életmód-tanácsadó és terapeuta, homeopata

INFLUENZA, LÉGÚTI FERTŐZÉSEK KEZELÉSE

Az idei ősz sok influenza szerű megbetegedést hozott. A hőemelkedés- láz mellett jellemzően a náthával és száraz köhögéssel indul a torokfájdalom, mely most igen intenzív fájdalomérzetettel is járhat. Jellemző az izom-ízületi összetörtségérzet, gyengeség, levertség. Nézzük részletesen a tüneteket, mely szerek segíthetnek a leggyakrabban? Tovább olvashatod itt: https://www.mkhoa.hu/homeopatia-szakembereknek/oromteli-aldott-karacsonyi-unnepeket-kivanunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük